Naša adresa | Google mapsUl. kralja Zvonimira 18, 53220, Otočac
Nazovite nas!053 773 690

Listopad mjesec borbe protv raka dojke

LISTOPAD MJESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE

Drage naše,

kao i uostalom sigurno znate , listopad je mjesec u kojem se želi probuditi svjesnost i važnost o pravovremenom pregledu dojki.
Zato ovim putem upućujemo apel svim ženama ,kako srednje i starije dobi ,tako isto i onim mlađima ,da već i danas naprave samopregled dojki i da potaknu brigu o sebi , ali isto tako da pružimo ruku podrške onima koji su već suočeni s dijagnozom.

Mi kao ljekarnici zadržati ćemo se i reći više o primarnoj prevenciji.
Kada govorimo o prevenciji raka dojke,možemo govoriti primarnoj i sekundarnoj prevenciji.
Tumor dojke je maligna bolest , a vrhunac učestalosti je oko 60.godine, što znači da je tada već glavnina žena ušla u menopauzu.
Kako je tada proizvodnja estrogena na vrlo niskoj razini, često u toj dobi dolazi do pretilosti i nastanku masnih naslaga oko struka. Iznesena istraživanja u časopisu Cancer research, govore da analizom krvi pretilih žena ustanovljeno je da te žene imaju vrlo visoku razinu slobodnih masnih kiselina, a koje mogu poticati rast i proliferaciju tumorskih stanica , što se može onda povezati s većim rizikom karcinoma dojke pretilih žena nakon menopause.

Stoga primarna prevencija raka dojke podrazumijeva promjenu načina života i navika, te promicanje zdravog načina života, a to znači :
-prestanak pušenja
-izbjegavanje alkohola
-redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću , te održavanje normalne tjelesne težine
-zdrava i raznovrsna prehrana

Dakle, konzumiranjem svakodnevno svježeg voća i povrća ili takovih preparata unosimo u organizam antioksidanse i druge mikronutrijente koji smanjuju razinu slobodnih radikala, a čime dolazi i do smanjenja rizika od agresivnih tumora..
Isto tako konzumacijom preparata u obliku kapsula koji u sebi sadrže omega 3, 6 i 9 nezasićene masne kiseline, poput ribljeg ulja, lanenog ulja ,te ulja boražine i noćurka, unosimo u organizam visokovrijedne nezasićene masne kiseline koje će smanjiti i regulirati slobodne masne kiseline koje mogu poticati rast i proliferaciju stanica tumora.

jeste li znali za BREAST TEST - to je mobilna aplikacija koja objašnjava u 6 koraka kako napraviti samopregled dojki. Možete voditi dnevnik s bilješkama,provjeriti termin posljednjeg pregleda, a aplikacija će vas podsjetiti kada je vrijeme za novi pregled.

Aplikacija BREAST TEST je dostupna na više jezika ,te se može preuzeti na GOOGLE PLAY ako imate Android uređaj ili APP STORE. Ova mobilna aplikacija je rezultat suradnje SVE ZA NJU ,EUROPA DONNA, te Svjetska udruga protiv raka, a partneri projekta su Rohe i A1.Listopad mjesec borbe protiv raka dojke

Tumor dojke je maligna bolest , a vrhunac učestalosti je oko 60.godine, što znači da je tada već glavnina žena ušla u menopauzu.

Kako je tada proizvodnja estrogena na vrlo niskoj razini, često u toj dobi dolazi do pretilosti i nastanku masnih naslaga oko struka.

Stoga primarna prevencija raka dojke podrazumijeva promjenu načina života i navika, te promicanje zdravog načina života. Konzumiranjem svakodnevno svježeg voća i povrća ili takovih preparata unosimo u organizam antioksidanse i druge mikronutrijente koji smanjuju razinu slobodnih radikala, a čime dolazi i do smanjenja rizika od agresivnih tumora.