Naša adresa | Google mapsUl. kralja Zvonimira 18, 53220, Otočac
Nazovite nas!053 773 690

Hrvatski dan ljekarni

Hrvatski dan ljekarni

Obaviještavmo vas da se 29.listopada obilježava Hrvatski dan ljekarni.

Cilj je promicanje ljekarništva i ljekarničke struke te omogućiti dostupnost stručnog savjetovanja o pravilnoj uporabi lijekova, očuvanja zdravlja te prevenciji bolesti u svrhu poboljšanja kvalitete života.

Ovogodišnja tema 17.hrvatskog dana ljekarni je „Samoliječenje boli-upitajte ljekarnika za savjet”.
Pozivamo građane u ponedjeljak 30. listopada da se savjetuju s ljekarnicima o najboljem izboru lijeka za samoliječenje boli te o primjerenoj dozi i vremenskom trajanju samoliječenja.

Odabir lijeka je od velike važnosti te ovisi o vrsti boli, a razgovorom s ljekarnikom je onda najlakše doći do najprikladnijeg odabira lijeka za samoliječenje.Hrvatski dan ljekarni

29. listopada obilježava se Hrvatski dan ljekarni. Na ovaj je datum prvi put u Hrvatskoj službeno spomenuta ljekarna, a dogodilo se to davne 1271. u Trogiru. Dana 29. listopada 1271. godine u Trogiru je
zaključen ugovor o prodaji javne ljekarne. Dakle, ljekarna je vjerojatno započela s radom i prije ovog datuma, no to je prvi pisani trag kojeg imamo o postojanju ljekarne na našim prostorima.
Prema zapisu povjesničara Ivana Lucića, ova se je ljekarna nalazila na gradskom trgu nedaleko od katedrale, a prvi ljekarnici bili su Muccius, Rolandini i Venturi koji su došli iz Italije.
Prvi domaći ljekarnik u Trogiru, Hrvat, bio je iz obitelji Kreljutić. U to doba ljekarna je većinom pripravljala lijekove od ljekovitog bilja ili minerala: sumpora, arsena, antimona i žive.
Iako je tadašnje znanje o lijekovima bilo vrlo skromno, neki od njih su imali ljekovit učinak o kojem se pročulo te su se i u drugim gradovima na obali otvarale javne ljekarne.

Accessibility